Een gezonde leefstijl en de marketingmachine van de voedselindustrie!

Mark Popken • 14 februari 2022

Afgelopen week las ik een schokkend nieuwsbericht in het Dagblad van het Noorden. In het artikel werd helder uiteengezet dat de jeugd in Nederland gemiddeld 73.000 extra calorieën per jaar binnenkrijgt door de hoeveelheid suiker in frisdrank. Dit staat gelijk aan dezelfde hoeveelheid calorieën die wij normaal gesproken in totaal consumeren aan eten + drinken in één hele maand. (en dan praten we alleen nog maar over de extra calorieën door suiker in frisdrank!!)

Een gesprek met mijn zoon

Door dit artikel te lezen moest ik denken aan een gesprek met mijn zoon van 16 een tijdje geleden. De aanleiding hiertoe ging als volgt;

Onze 2 jongens (13 en 16) vinden mij op het gebied van voeding af en toe een aardige ‘pain in the ass’. In mijn coachingstrajecten op het gebied van stress- & burn-out, vitaliteit of leefstijl zit bijna altijd een module gezonde voeding. Tijdens deze sessies geef ik mensen inzicht en bewustwording van de noodzaak van echte voeding (in plaats van vulling) en welke positieve effecten dit o.a. heeft op o.a. stressreductie, vitaliteit, concentratie, energie, je slaap etc. 


Werk & privé


Onder het mom van ‘practice what you preach’ neem ik mijn werk mee naar huis en leef ik een zo gezond mogelijke leefstijl. Voeding is daarin een zeer belangrijke pijler. Werkelijk alle lichamelijke en geestelijke processen zijn verbonden aan voeding, zowel in positieve als in negatieve richting. Door mijn enthousiasme en overtuigingen van alle positieve effecten die je met gezonde voeding kunt bereiken, moeten onze jongens er dus regelmatig aan geloven en voeren we interessante discussies over dit onderwerp. Haha, en die zijn er genoeg met 2 opgroeiende pubers op een middelbare school in het centrum van Groningen met in de pauzes genoeg supermarkten en McDonalds etc. om de hoek!


Maar pap, een smoothie is toch gezond!!

Smoothie Aardbei Banaan Appel AH

Onlangs hadden ze een proefwerkweek en zat de oudste op zijn kamer druk te leren. Ik kwam even bij hem kijken en zag een literfles met een smoothie van aardbei, banaan en appel op zijn bureau staan. Vanuit mijn interesse pakte ik de fles om te kijken welke ingrediënten er allemaal in zaten.


Wat mij als eerste opviel was dat er groot op de voorkant stond dat er 0% suiker was toegevoegd. Vervolgens keek ik verder en zag ik onderstand lijstje:


  • 45% appel
  • 40% aardbei
  • 15% banaan
  • Antioxidant (ascorbinezuur oftewel vitamine C)
  • Waarvan toegevoegde suikers per 100 ml 0%
  • Waarvan toegevoegd zout per 100 ml 0%


Tot zover denken de meeste mensen: Dat is gezond!


Verder was er aangegeven dat de smoothie gemaakt was van:

  • 100 aardbeien
  • 2 bananen
  • 8 appels


Ik dacht direct: Nu wordt het interessant. Voordat ik hier iets over zei, keek ik verder naar de voedingswaarden en zag het volgende:


Koolhydraten per 100 ml: 12 gram, waarvan natuurlijke suikers: 12 gram

(Hmmmm……In Coca cola zit zo’n 10,6 gram suiker per 100 ml!!!)

In de literfles die mijn zoon binnen een dik uur had leeggedronken zat dus 120 gram suiker.


Om maximale gezondheidsvoordelen te behalen, adviseert de WHO (World Health Organization) om per dag maximaal 25 gram aan extra suikers te consumeren. Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat. In een literfles smoothie, wat op het eerste oog erg gezond lijkt, zit dus je taks aan suikers voor 5 hele dagen! 


Waarom is teveel suiker ook alweer niet goed? Hieronder een aantal redenen:


Dagelijks teveel vrije suikers kan (op termijn) leiden tot:


  • Darmklachten
  • Vermoeidheid
  • Overgewicht
  • Diabetes 2
  • Tandbederf
  • Overbelaste alvleesklier
  • Leververvetting
  • Concentratieproblemen
  • After diner-dips
  • Hormonale disbalans
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen
  • Droge huid
  • Dorst
  • Slechte weerstand
  • Hoge bloeddruk
  • Etc.


Er volgde een mooi gesprek, waarbij ik voorstelde dat ik nu naar de markt zou fietsen en 100 aardbeien, 2 bananen en 8 appels zou halen en of mijn zoon dat binnen een uur op zou krijgen.


Moraal van het verhaal:


2 – 3 stuks fruit per dag is gezond, inclusief de aanwezige fruitsuikers! Echter in de natuur zijn deze fruitsuikers ‘verpakt’ in een vaste vorm zoals bijvoorbeeld een appel. Doordat je de appel na het kauwen samen met allemaal vezels en andere voedingsstoffen ‘langzaam’ uitpakt en verteert in je spijsverteringskanaal worden de suikers ook geleidelijk aan je lichaam afgegeven. Hierdoor wordt je lichaam over een langere tijd voorzien van suikers en voedingsstoffen en knalt je bloedsuikerspiegel niet keihard omhoog.


Denk daar eens aan als je voor de 'gezonde smoothies' in de supermarkt staat :)

'Gezonde' smoothies supermarkt
Een op de drie jongeren drinkt dagelijks frisdrank
door Mark Popken 15 september 2025
Waarom de uren vóór middernacht goud waard zijn voor je herstel! Hoe laat ga jij naar bed vanavond? Mijn moeder zei vroeger al: “De uren voor middernacht tellen dubbel.” En de wetenschap bevestigt dat dit geen fabeltje is. Je kent het vast wel; Nog even een laatste drankje, nog één aflevering van je Netflix serie of die late talkshow bekijken voor dat stukje ontspanning. Vervolgens nog even scrollen op je mobiel en voordat je het weet is het 24:00 of later……. Ik hoor het vaak van klanten die last hebben van vermoeidheid, stress of burn-out: “Ik slaap wel zeven tot acht uur, maar ik word nog steeds moe wakker. Wanneer je slaapt is echter net zo belangrijk als hoeveel uren je slaapt. De eerste uren van de nacht, vóór middernacht, zijn cruciaal voor je herstel.
door Mark Popken 4 september 2025
7 essentiële vormen van RUST En waarom ze essentieel zijn bij (het voorkomen van) een Burn-out Veel mensen denken bij rust vooral aan slapen of op de bank liggen. Maar écht herstellen, zeker als je last hebt van stress of burn-outklachten, vraagt om méér dan alleen fysieke ontspanning. Er zijn namelijk zeven verschillende vormen van rust, en elk speelt een unieke rol in je gezondheid en welzijn. Op de foto één van mijn hobby's en ultieme manier van ontspanning (en inspanning) als wadloopgids! Als één of meerdere vormen structureel ontbreken, kan dat leiden tot overbelasting, uitputting en uiteindelijk burn-out. In deze blog lees je welke soorten rust er zijn, hoe je ze kunt herkennen én toepassen in je dagelijks leven.
door Mark Popken 3 september 2025
Vier pijlers als fundament voor duurzaam herstel bij stress en burn-out klachten Bij Coachpraktijk Mark Popken werken we met een bewezen aanpak die rust, herstel en duurzame vitaliteit bevordert. Onze methode rust op vier pijlers – voelen, denken, voeding en bewegen – die elkaar versterken en zorgen voor herstel van lichaam én geest. Deze integrale aanpak maakt het verschil bij burn-out, stressklachten en preventie.
Bekijk meer Blogs