Een gezonde leefstijl en de marketingmachine van de voedselindustrie!
Afgelopen week las ik een schokkend nieuwsbericht in het Dagblad van het Noorden. In het artikel werd helder uiteengezet dat de jeugd in Nederland gemiddeld 73.000 extra calorieën per jaar binnenkrijgt door de hoeveelheid suiker in frisdrank. Dit staat gelijk aan dezelfde hoeveelheid calorieën die wij normaal gesproken in totaal consumeren aan eten + drinken in één hele maand. (en dan praten we alleen nog maar over de extra calorieën door suiker in frisdrank!!)
Een gesprek met mijn zoon
Door dit artikel te lezen moest ik denken aan een gesprek met mijn zoon van 16 een tijdje geleden. De aanleiding hiertoe ging als volgt;
Onze 2 jongens (13 en 16) vinden mij op het gebied van voeding af en toe een aardige ‘pain in the ass’. In mijn coachingstrajecten op het gebied van stress- & burn-out, vitaliteit of leefstijl zit bijna altijd een module gezonde voeding. Tijdens deze sessies geef ik mensen inzicht en bewustwording van de noodzaak van echte voeding (in plaats van vulling) en welke positieve effecten dit o.a. heeft op o.a. stressreductie, vitaliteit, concentratie, energie, je slaap etc.
Werk & privé
Onder het mom van ‘practice what you preach’ neem ik mijn werk mee naar huis en leef ik een zo gezond mogelijke leefstijl. Voeding is daarin een zeer belangrijke pijler. Werkelijk alle lichamelijke en geestelijke processen zijn verbonden aan voeding, zowel in positieve als in negatieve richting. Door mijn enthousiasme en overtuigingen van alle positieve effecten die je met gezonde voeding kunt bereiken, moeten onze jongens er dus regelmatig aan geloven en voeren we interessante discussies over dit onderwerp. Haha, en die zijn er genoeg met 2 opgroeiende pubers op een middelbare school in het centrum van Groningen met in de pauzes genoeg supermarkten en McDonalds etc. om de hoek!
Maar pap, een smoothie is toch gezond!!
Onlangs hadden ze een proefwerkweek en zat de oudste op zijn kamer druk te leren. Ik kwam even bij hem kijken en zag een literfles met een smoothie van aardbei, banaan en appel op zijn bureau staan. Vanuit mijn interesse pakte ik de fles om te kijken welke ingrediënten er allemaal in zaten.
Wat mij als eerste opviel was dat er groot op de voorkant stond dat er 0% suiker was toegevoegd. Vervolgens keek ik verder en zag ik onderstand lijstje:
- 45% appel
- 40% aardbei
- 15% banaan
- Antioxidant (ascorbinezuur oftewel vitamine C)
- Waarvan toegevoegde suikers per 100 ml 0%
- Waarvan toegevoegd zout per 100 ml 0%
Tot zover denken de meeste mensen: Dat is gezond!
Verder was er aangegeven dat de smoothie gemaakt was van:
- 100 aardbeien
- 2 bananen
- 8 appels
Ik dacht direct: Nu wordt het interessant. Voordat ik hier iets over zei, keek ik verder naar de voedingswaarden en zag het volgende:
Koolhydraten per 100 ml: 12 gram, waarvan natuurlijke suikers:
12 gram
(Hmmmm……In
Coca cola
zit zo’n
10,6 gram suiker
per 100 ml!!!)

In de literfles die mijn zoon binnen een dik uur had leeggedronken zat dus 120 gram suiker.
Om maximale gezondheidsvoordelen te behalen, adviseert de WHO (World Health Organization) om per dag
maximaal 25 gram aan extra suikers te consumeren. Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat. In een literfles smoothie, wat op het eerste oog erg gezond lijkt, zit dus je
taks aan suikers voor 5 hele dagen!
Waarom is teveel suiker ook alweer niet goed? Hieronder een aantal redenen:
Dagelijks teveel vrije suikers kan (op termijn) leiden tot:
- Darmklachten
- Vermoeidheid
- Overgewicht
- Diabetes 2
- Tandbederf
- Overbelaste alvleesklier
- Leververvetting
- Concentratieproblemen
- After diner-dips
- Hormonale disbalans
- Stemmingswisselingen
- Slaapproblemen
- Droge huid
- Dorst
- Slechte weerstand
- Hoge bloeddruk
- Etc.
Er volgde een mooi gesprek, waarbij ik voorstelde dat ik nu naar de markt zou fietsen en 100 aardbeien, 2 bananen en 8 appels zou halen en of mijn zoon dat binnen een uur op zou krijgen.
Moraal van het verhaal:
2 – 3 stuks fruit per dag is gezond, inclusief de aanwezige fruitsuikers! Echter in de natuur zijn deze fruitsuikers ‘verpakt’ in een vaste vorm zoals bijvoorbeeld een appel. Doordat je de appel na het kauwen samen met allemaal vezels en andere voedingsstoffen ‘langzaam’ uitpakt en verteert in je spijsverteringskanaal worden de suikers ook geleidelijk aan je lichaam afgegeven. Hierdoor wordt je lichaam over een langere tijd voorzien van suikers en voedingsstoffen en knalt je bloedsuikerspiegel niet keihard omhoog.
Denk daar eens aan als je voor de 'gezonde smoothies' in de supermarkt staat :)



