Nog steeds een taboe rondom stress, te hoge werkdruk en burn-outs!
Ieder levend organisme heeft een ‘stress-systeem’
Nog steeds een taboe rondom stress, te hoge werkdruk en burn-outs!
Het vrijuit praten over stress, een te hoge werkdruk of een burn-out is iets wat ons niet geleerd wordt in de prestatiemaatschappij waarin wij leven. En juist door deze onderwerpen openlijk bespreekbaar te maken met je partner, je leidinggevende, hr afdeling, collega’s of coach, kunnen de gevolgen van langdurige stress op tijd getackeld worden.
Ieder levend organisme heeft een ‘stress-systeem’
Net zoals ieder levend organisme beschikken wij als mens over een stress-systeem. Zonder een dergelijk stress-systeem zouden we namelijk allemaal apathische kasplantjes zijn die op geen enkele externe prikkel zouden reageren. Dit ‘overlevingsmechanisme’ zorgt er namelijk voor dat we elke dag ons bed uitkomen, kunnen presteren, alert zijn, adequaat kunnen reageren, uitdagingen aankunnen, ons tot dingen kunnen aanzetten, etc.
Cultuurverandering om stress de baas te worden
Stress wordt pas een probleem als gezonde stress verandert in structurele ongezonde stress en we voor langere tijd signalen gaan negeren en/of niet meer herkennen.
Wij leven in een tijd en maatschappij waarin ons ‘geleerd’ wordt dat alles maakbaar is, succes een keuze is, overwerken de regel is, alles leuk moet zijn, we niks mogen missen en we altijd ‘AAN’ moeten staan.
Ik hoor wekelijks voorbeelden van mensen die structureel meer dan 50 uur werken terwijl ze een contract hebben voor 32 of 36 uur en die dit nooit hebben aangekaart bij hun werkgever omdat het ‘bij hun functie hoort’. Mensen die zich al maanden op hun tandvlees van weekend naar weekend slepen en naar de buitenwereld blijven roepen dat het fantastisch gaat. Kortom, we creëren een bepaald imago van onszelf dat helemaal niet klopt.
Kwetsbaarheid is geen zwakte
Als individuen, maar ook als werkgever, leidinggevende en medewerker van HR afdelingen moeten wij gaan leren dat stress, werkdruk, balans werk-prive onderwerpen zijn die standaard op de agenda moeten komen tijdens gesprekken. Een open gesprek met je partner, leidinggevende of collega over je drukke gezin met jonge kinderen, de druk die je ervaart bij grote projecten, het feit dat je al tijden slecht slaapt en moe bent en praten over andere, voor jou gevoel kwetsbare onderwerpen, is geen zwakte!
Juist door over deze onderwerpen te praten met de mensen om je heen of een coach zet je een eerste stap naar positieve veranderingen!


