Blog Layout

Nog steeds een taboe rondom stress, te hoge werkdruk en burn-outs!

Mark Popken • sep. 14, 2021

Ieder levend organisme heeft een ‘stress-systeem’

Nog steeds een taboe rondom stress, te hoge werkdruk en burn-outs!

Het vrijuit praten over stress, een te hoge werkdruk of een burn-out is iets wat ons niet geleerd wordt in de prestatiemaatschappij waarin wij leven. En juist door deze onderwerpen openlijk bespreekbaar te maken met je partner, je leidinggevende, hr afdeling, collega’s of coach, kunnen de gevolgen van langdurige stress op tijd getackeld worden.


Ieder levend organisme heeft een ‘stress-systeem’


Net zoals ieder levend organisme beschikken wij als mens over een stress-systeem. Zonder een dergelijk stress-systeem zouden we namelijk allemaal apathische kasplantjes zijn die op geen enkele externe prikkel zouden reageren. Dit ‘overlevingsmechanisme’ zorgt er namelijk voor dat we elke dag ons bed uitkomen, kunnen presteren, alert zijn, adequaat kunnen reageren, uitdagingen aankunnen, ons tot dingen kunnen aanzetten, etc. 


Cultuurverandering om stress de baas te worden


Stress wordt pas een probleem als gezonde stress verandert in structurele ongezonde stress en we voor langere tijd signalen gaan negeren en/of niet meer herkennen. 


Wij leven in een tijd en maatschappij waarin ons ‘geleerd’ wordt dat alles maakbaar is, succes een keuze is, overwerken de regel is, alles leuk moet zijn, we niks mogen missen en we altijd ‘AAN’ moeten staan.


Ik hoor wekelijks voorbeelden van mensen die structureel meer dan 50 uur werken terwijl ze een contract hebben voor 32 of 36 uur en die dit nooit hebben aangekaart bij hun werkgever omdat het ‘bij hun functie hoort’. Mensen die zich al maanden op hun tandvlees van weekend naar weekend slepen en naar de buitenwereld blijven roepen dat het fantastisch gaat. Kortom, we creëren een bepaald imago van onszelf dat helemaal niet klopt.


Kwetsbaarheid is geen zwakte


Als individuen, maar ook als werkgever, leidinggevende en medewerker van HR afdelingen moeten wij gaan leren dat stress, werkdruk, balans werk-prive onderwerpen zijn die standaard op de agenda moeten komen tijdens gesprekken. Een open gesprek met je partner, leidinggevende of collega over je drukke gezin met jonge kinderen, de druk die je ervaart bij grote projecten, het feit dat je al tijden slecht slaapt en moe bent en praten over andere, voor jou gevoel kwetsbare onderwerpen, is geen zwakte!

Juist door over deze onderwerpen te praten met de mensen om je heen of een coach zet je een eerste stap naar positieve veranderingen!


Stress & Burn-out Coaching
door Mark Popken 05 jan., 2024
92% van de Noorderlingen krijgen dagelijks te weinig groenten binnen! “Slechts 1 op de 12 Noorderlingen eet genoeg groenten. De rest komt niet aan de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. In steeds meer adviezen wordt de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag al opgeschroefd naar 400 gram groenten per dag. Toch krijgen de meeste Noorderlingen maar 100 tot 150 gram groenten per dag binnen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van NHL Stenden Hogeschool onder zeshonderd volwassenen in de drie noordelijke provincies.
door Mark Popken 11 dec., 2023
De kracht van voeding en voedingsstoffen! Veel mensen zijn zich vaak niet voldoende bewust van wat voor enorme invloed gezonde darmen hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Dit is dan ook de reden dat voeding in mijn praktijk een van de pijlers is waar veel aandacht aan geschonken wordt binnen veel coachingstrajecten. Een aantal weken geleden tipte ik jullie op LinkedIn al over de documentaire ‘𝐋𝐢𝐯𝐞 𝐭𝐨 𝟏𝟎𝟎; 𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐬 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐙𝐨𝐧𝐞𝐬’. Een fantastische documentaire over de leefstijlcomponenten die ervoor zorgen dat er zoveel mensen gezond oud worden binnen deze blue zones. Als fanatiek boekenlezer, kijk ik ook graag informatieve documentaires. Zo kwam ik de volgend Kijktip tegen die ik jullie niet wil onthouden:
door Mark Popken 11 dec., 2023
De kracht van daglicht! Licht wordt gemeten in de eenheid lux. Op een gemiddeld kantoor heb je door het kunstmatige licht een lichtsterkte van zo’n 500 lux. Als je daarentegen buiten in direct zonlicht staat kan dit wel  oplopen tot een lichtsterkte van 100.000 lux. Benieuwd naar de effecten als je jezelf hieraan vaker blootstelt?
Bekijk meer Blogs
Share by: