Waarom ik tijdens mijn coaching lange wandelingen verkies boven een spreekkamer

Mark Popken • 13 juli 2021

Wandelen doet wat met je!

Wandelen tijdens coaching

Waarom is een lange wandeling veel effectiever dan een gesprek van 45 minuten in een spreekkamer?


Wandelen maakt ons creatiever. In onze maatschappij overbelasten we ons cognitieve brein continu. Momenten van rust zijn er nauwelijks waarbij ons werk, onze smartphone, gepieker, ons sociale leven, Netflix etc. veel van onze aandacht opeisen.  


Als we wandelen, laten we die die druk letterlijk van ons af vallen en krijgt ons brein rust, borrelen er weer ideeën en gaat de creativiteit weer stromen.


Misschien herken je het wel: Je loopt de hele dag al met een lastig vraagstuk rond waarbij je maar niet tot de oplossing komt. Na een ontspannen wandeling lijkt het antwoord in een keer spontaan op te ploppen. Dit heeft te maken met het 'default mode netwerk' van het brein.

Dit default mode netwerkt wordt geactiveerd wanneer het brein ontspant.

Ondanks dat je niet meer actief met het vraagstuk bezig bent, werkt je brein op de achtergrond door aan een oplossing.


Daarnaast kom je tijdens een wandeling veel makkelijker in diepere gesprekslagen. Dit heeft te maken met bepaalde verbindingen tussen de frontale en de temporale hersenkwab die de fasciculus uncinatus genoemd wordt. Dit deel van je brein maakt onder andere empathie aan, wat ervoor zorgt dat je nog invoelende wordt en je sneller een band met de ander ontwikkelt.


'Je praat makkelijker over moeilijke onderwerpen'


Tijdens een wandeling in de natuur hangt er geen klok aan de muur die vaak belemmerd dat je de diepte in gaat. Tijdens een wandeling trek je er samen op uit en heb je echt tijd voor elkaar.


Wandelen is ideaal voor het voeren van 'moeilijkere' gesprekken doordat wandelen de prefrontale cortex in de hersenen activeert. In je brein ontstaat hier zelfreflectie en redenerend vermogen. Tel daar het feit bij op dat wandelen stressverlagend is, en je hebt een mooie basis voor een diepgaand gesprek.


'Wandelen maakt alert'


Wandelen maakt ons alerter. Iedereen kent dat moment wel: De middagdip! We rennen rond een uur of 16:00 massaal naar het koffieautomaat om de dufheid tegen te gaan en de laatste uurtjes door te komen. Ondertussen zakken je oogleden na een half uurtje weer verder in en zou je het liefst niks meer doen. Dit zijn tekenen dat je hersenstam op een laag niveau functioneert. Als je jezelf er dan toe zet om een wandeling te maken zal je merken dat de dufheid binnen een mum van tijd verdwenen is!


door Mark Popken 16 juli 2024
𝐃𝐞 𝐨𝐧𝐭𝐰𝐢𝐤𝐤𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐟𝐢𝐞𝐭𝐬 ….. 𝐄𝐞𝐧 𝐳𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐥𝐨𝐞𝐤? Als enthousiaste amateursporter en mountainbiker kijk ik met een gemengd gevoel naar de ontwikkeling van de elektrische fiets. Vanuit mijn sales- en marketing achtergrond kan ik er als een succesverhaal naar kijken. Begin deze eeuw werd de elektrische fiets met name ‘vermarkt’ voor de actieve senior. Deze doelgroep kon op deze manier langer buiten actief blijven, met alle bijhorende gezondheidsvoordelen. Maar helaas zit de mens in de basis zo in elkaar dat wij altijd kiezen voor de gemakkelijkste weg en van nature dus geneigd zijn te kiezen voor comfort. Dit fenomeen werd snel ‘ontdekt’ door de fietsbranche waardoor er vol ingezet werd om iedereen zo snel mogelijk op de elektrische fiets te krijgen. In 2021 werden er voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan normale fietsen. En kijk zelf maar om je heen; Iedere puber die naar de middelbare school gaat en verder dan 5 km moet fietsen rijdt elektrisch, en ook mensen die naar hun werk gaan en iedere vakantieganger die voorbij zoeft gebruiken hun spierkracht en uithoudingsvermogen (bijna) niet meer. 
door Mark Popken 5 januari 2024
92% van de Noorderlingen krijgen dagelijks te weinig groenten binnen! “Slechts 1 op de 12 Noorderlingen eet genoeg groenten. De rest komt niet aan de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. In steeds meer adviezen wordt de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag al opgeschroefd naar 400 gram groenten per dag. Toch krijgen de meeste Noorderlingen maar 100 tot 150 gram groenten per dag binnen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van NHL Stenden Hogeschool onder zeshonderd volwassenen in de drie noordelijke provincies.
door Mark Popken 11 december 2023
De kracht van voeding en voedingsstoffen! Veel mensen zijn zich vaak niet voldoende bewust van wat voor enorme invloed gezonde darmen hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Dit is dan ook de reden dat voeding in mijn praktijk een van de pijlers is waar veel aandacht aan geschonken wordt binnen veel coachingstrajecten. Een aantal weken geleden tipte ik jullie op LinkedIn al over de documentaire ‘𝐋𝐢𝐯𝐞 𝐭𝐨 𝟏𝟎𝟎; 𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐬 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐙𝐨𝐧𝐞𝐬’. Een fantastische documentaire over de leefstijlcomponenten die ervoor zorgen dat er zoveel mensen gezond oud worden binnen deze blue zones. Als fanatiek boekenlezer, kijk ik ook graag informatieve documentaires. Zo kwam ik de volgend Kijktip tegen die ik jullie niet wil onthouden:
Bekijk meer Blogs