Blog Layout

92% van de Noorderlingen krijgen dagelijks te weinig groenten binnen!

Mark Popken • jan. 05, 2024

92% van de Noorderlingen krijgen dagelijks te weinig groenten binnen!


“Slechts 1 op de 12 Noorderlingen eet genoeg groenten. De rest komt niet aan de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram.


In steeds meer adviezen wordt de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag al opgeschroefd naar 400 gram groenten per dag. Toch krijgen de meeste Noorderlingen maar 100 tot 150 gram groenten per dag binnen.


Dit blijkt uit een representatief onderzoek van NHL Stenden Hogeschool onder zeshonderd volwassenen in de drie noordelijke provincies.


Waarom zijn groenten zo essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid?:

1.     Beschermende werking

Uit vele onderzoeken is onomstotelijk bewezen dat wie dagelijks veel groentes eet, een lager risico ontwikkelt op het ontwikkelen van Gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals hartziekten, spijsverteringsziekten als darmkanker of een beroerte.

2.     Stabiele bloedsuikerspiegel

De vele vezels en andere langzame (ook wel complexe) koolhydraten in groente zorgen ervoor dat suikers minder snel en gelijkmatiger worden opgenomen in het bloed.  Zo voorkom je dat er een piek ontstaat in je bloedsuikerniveau en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

3.     Groente is rijk aan vezels

Groente is rijk aan vezels en die zijn essentieel voor een goede spijsvertering en zorgen voor een goede stoelgang.

4.     Groenten zijn een feestje voor ons microbioom en dus voor onze darmgezondheid 

Vezels zijn het lievelingsmaaltje voor de goede bacteriën, virussen en schimmels in ons microbioom. Deze goede bacteriën, virussen en schimmels helpen ons om de vitaminen, mineralen en voedingstoffen uit ons eten op te nemen. Een gezond microbioom is essentieel voor je algehele gezondheid, het gezond houden van de darmwand en het versterken van ons immuunsysteem.

5.     Verzadigende werking van groente

De vele vezels in groente zorgen voor een verzadigend gevoel. 

6.     Bijzonder rijk aan vitamines en mineralen


Groente staat bekend om de vele essentiële vitamines en mineralen die ze bevatten. Deze vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor bijna alle processen in ons lichaam. Zo spelen ze een rol bij groei, onderhoud en herstel van het lichaam (zowel fysiek als mentaal). Vitamines en mineralen worden niet door ons lichaam aangemaakt en komen dus alleen via voeding bij ons binnen. Elke groente heeft daarnaast zijn eigen kwaliteiten. De ene soort zit vol antioxidanten, bevat veel vitamine C of magnesium, terwijl de andere soort weer rijk is aan ijzer. Variatie in verschillen de groente is dus heel belangrijk.

7.     Laag in calorieën

Groentes zijn hoog in voedingswaarde, maar laag in calorieën. 200 gram broccoli bevatten zo’n 65 kilocalorieën. In 1 dikke plak ontbijtkoek zitten zo’n 169 kilocalorieën. Terwijl de brocolli meer weegt en vol zit met gezonde voedingstoffen en nutriënten.



Maar nu de vraag: Hoe kom je nu aan 350 – 400 gram groente per dag? Uiteraard begint dit bij een stuk bewustwording van de noodzaak van voldoende groente (en fruit). Daarnaast de volgende tips;

  • Neem als tussendoortje worteltjes, komkommer, tomaatjes, paprika etc. 
  • Koop een soepmaker! Hiermee maak je in een handomdraai 4 heerlijke koppen soep met zo’n 150-200 gram soep per kom.
  • Neem bij het avondeten de helft rijst, aardappelen of pasta en verdubbel je portie groente.
  • Neem groente tijdens de lunch in de vorm van een salade of doe groente als broodbeleg op je brood/cracker. Denk aan sla, komkommer, tomaat, avocado, etc.

    #vitaliteit #veerkracht #stressmanagement #lifestyle


Ook benieuwd wat Coachpraktijk Mark Popken voor jou of jullie medewerkers kan betekenen?
De kracht van daglicht!
door Mark Popken 11 dec., 2023
De kracht van voeding en voedingsstoffen! Veel mensen zijn zich vaak niet voldoende bewust van wat voor enorme invloed gezonde darmen hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Dit is dan ook de reden dat voeding in mijn praktijk een van de pijlers is waar veel aandacht aan geschonken wordt binnen veel coachingstrajecten. Een aantal weken geleden tipte ik jullie op LinkedIn al over de documentaire ‘𝐋𝐢𝐯𝐞 𝐭𝐨 𝟏𝟎𝟎; 𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐬 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐙𝐨𝐧𝐞𝐬’. Een fantastische documentaire over de leefstijlcomponenten die ervoor zorgen dat er zoveel mensen gezond oud worden binnen deze blue zones. Als fanatiek boekenlezer, kijk ik ook graag informatieve documentaires. Zo kwam ik de volgend Kijktip tegen die ik jullie niet wil onthouden:
door Mark Popken 11 dec., 2023
De kracht van daglicht! Licht wordt gemeten in de eenheid lux. Op een gemiddeld kantoor heb je door het kunstmatige licht een lichtsterkte van zo’n 500 lux. Als je daarentegen buiten in direct zonlicht staat kan dit wel  oplopen tot een lichtsterkte van 100.000 lux. Benieuwd naar de effecten als je jezelf hieraan vaker blootstelt?
door Mark Popken 14 feb., 2022
Afgelopen week las ik een schokkend nieuwsbericht in het Dagblad van het Noorden. In het artikel werd helder uiteengezet dat de jeugd in Nederland gemiddeld 73.000 extra calorieën per jaar binnenkrijgt door de hoeveelheid suiker in frisdrank. Dit staat gelijk aan dezelfde hoeveelheid calorieën die wij normaal gesproken in totaal consumeren aan eten + drinken in één hele maand. (en dan praten we alleen nog maar over de extra calorieën door suiker in frisdrank!!)
Bekijk meer Blogs
Share by: